pexels afbeelding cardio-min
Cardio

Cardio

Hoe kun je het beste conditie opbouwen met cardio?

Het is bewezen dat cardio training je conditie verbetert, je zelfvertrouwen versterkt en je langer fit houdt. In dit artikel lees je alles over de beste manier om conditie op te bouwen met cardio.

Trainingsschema’s voor conditie opbouwen

Het hangt allemaal af van je doelstelling. Wil je gewicht verliezen? Dan is intervaltraining de beste keuze. Wil je longcapaciteit vergroten of ben je bezig met een uithoudingsfase? Dan is trainen zonder al te veel rust de beste oplossing.

Hoeveel calorieën verbruik je na een cardio sessie?

Wanneer je gaat sporten of aan een andere fysieke activiteit doet, verbruik je meer calorieën dan wanneer je niet beweegt. Hoeveel calorieën je exact verbruikt, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je lichaamsgewicht, de intensiteit van de activiteit en hoe lang je aan een activiteit doet.

Een algemene regel is dat je ongeveer 5 calorieën per minuut verbruikt bij lichte activiteiten, zoals wandelen, en ongeveer 10 calorieën per minuut bij matige tot zware activiteiten, zoals hardlopen. Dus als je een half uur aan een gemiddelde intensiteit doet, heb je ongeveer 300 calorieën verbrand. Veel mensen willen weten hoeveel calorieën ze exact kwijt raken, zodat ze weten hoeveel ze kunnen eten op een dag.

Wat is de beste manier om je conditie te trainen zonder overtrainen?

Als je conditie wilt opbouwen is het belangrijk dat je niet overtraind. Overtraining kan ervoor zorgen dat je lichaam niet meer optimaal functioneert en je sneller vermoeid raakt. Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen rust en inspanning.

Een manier om je conditie op te bouwen is door middel van cardio. Cardio betekent letterlijk ‘het hart trainen’. Als je regelmatig aan cardio doet, zal je hart steeds efficiënter bloed rondpompen door je lichaam. Dit komt doordat er tijdens het sporten spierschade optreedt in de hartspier. Door hieraan te werken, bouw je deze schade weer op en wordt de hartspier sterker. Op deze manier kan het hart steeds meer bloed rond pompen.

Bouw de trainingen geleidelijk op

Als je eindigt met het trainen, is het belangrijk dat je de tijd neemt om je spieren te laten herstellen. Dit betekent niet dat je de volgende dag niet kunt gaan hardlopen of fietsen, maar neem wel rustpauzes tussen de trainingen door. Als je begint met het trainen, probeer dan rustig te beginnen en je lichaam wennen aan de inspanning. Bouw de training dan geleidelijk op om blessures te voorkomen.